četvrtak, 13. rujna 2012.

Podari nam strpljivosti, hrabrosti, mudrosti!

Profesorica iz osnovne škole, koja kad bi ju svrbio nos , rekla bi, danas ću se ljutiti :) :) :) .
Moje je pitanje, ljutite li se često? Ljtite li se bezrazložno, ili s razlogom. Dali uopće postoji ljutnja s razlogom? Promatram malo ljude , pa primjećujem da se često srde, zbog ovoga ili onoga, i na kraju njihova ljutnja nekoga povrijedi. Pa se i sam zapitam dali ima smisla ljutiti se . Jer kad malo bolje pogledam, svojom ljutnjom ne mogu puno napraviti, stavove, razmišljanja i ponašanja drugih sigurno neću promjeniti, jer kaže poslovica , da onaj tko želi drugoga promjeniti treba ići u redovnike :) , čemu se onda ljutiti kad je sve u Božjim rukama, jer jedini On čovjeka mijenja , naravno ako mu se čovjek otvori.
  U knjizi 'Karakter'  Tihomira Totha, stoji molitva upućena Bogu:
Podari mi dovoljno strpljivosti, da ne mjenjam ono što ne mogu promjeniti.
Podari mi dovoljno hrabrosti, da mjenjam ono što mogu promjeniti.
Podari mi dovoljno mudrosti, da razlikujem to dvoje.
Sve u svemu kad malo bolje promislim, ne bi se trebalo ljutiti, ali čovjek je tako valjda skrojen da reagira ljutnjom na nešto što ga smeta. Možda bi trebao ako ga nešto smeta, najprije razmisliti dali on može nešto promjeniti, ako ne može promjeniti, trebao bi sam sebi reći, čemu se ljutiti ako ne mogu ništa promjeniti. Neki će reći, pa onda je tebi sve ravno, ti si beskičmenjak bez osjećaja. Ne , naravno da treba reagirati, povisiti ton i suprostaviti se mišljenjem, uostalom to nam nalaže i naša vjera, da nismo samo pasivni promatrači, nego da aktivno gradimo Božje kraljevstvo ovdje na zemlji. Na krštenju smo dobili poslanje, živjeti u skladu s vjerom, i iskustvo vjere prenostiti drugima, ne šutjeti, ne zatvoriti se u sakristije kako bi mnogi danas htjeli, jer kažu vjera je privatna stvar. Za vjernika vjera ne bi smjela biti privatna stvar. Ali često puta se ljutimo jer želimo da sve bude po našem, i ako nam se drugi suprostavi, onda smo izvan sebe, a ne sjetimo se da smo ovdje na zemlji samo privremeno, i da smo neznatni kao zrno pjeska u pustinji, i da će svijet nastaviti živjeti i bez nas. Jeste li se našli u situaciji da vam netko nešto non stop 'tupi', a vi ste zbog toga 'zakuhali', ali zbog kao nekog obzira ništa ne kažete, nego si mislite samo nek on/ona priča ? Jeste li iskreni i otvoreni sa sugovornikom s kojim razgovarate , ili svoje neslaganje zadržavate za sebe i mislite si u sebi 'kak je ovaj/ova glup' ? Ili u svakom trenutku jasno i bez straha iznostite svoje stavove bez obzira što će 'svijet' reći, osobito ako vaši stavovi nisu u skladu s razmišljanjem 'mase' i ako vas karakteriziraju kao staromodne i konzervativne?
Budite postojani u molitvi, ustrajni u ljubavi, zajedništvom nošeni, duhom vjerom prožeti, tjelom Božjim hranjeni.
Bože :Podari nam dovoljno strpljivosti, da ne mjenjamo ono što ne možemo promjeniti. Podari nam dovoljno hrabrosti, da mjenjamo ono što možemo promjeniti. Podari nam dovoljno mudrosti, da razlikujemo to dvoje.